środa, 22 lipca 2015

Wczasy w Chorwacji. Dowiedz się jak zaplanować swój wymarzony urlop w Chorwacji! Chorwacka kuchnia. Jedzenie w podróży.



http://www.divingpag.com/pl/


Metajna to piekny obszar wyspy Pag. Maisto położone jest w zatoce wyspy od strony lądu, dziki temu woda nie jest wzburzona i świetnie nadaje się jako obszar do stawiania pierwszych kroków w nurkowaniu.Mimo to jest mnóstwo innych zajęć, których możemy się podjąc podczas urlopu na wyspie Pag.

http://www.divingpag.com/pl/

Samo zwiedzanie okolicy Metajny ma w sobie wiele uroku. Miasto okalają wzgórza jest to dobra okazja, aby wybrać się na spacer, bądź dłuższą przechadzkę. Podczas zwiedzania okolicy można natrafić na lokalnych sprzedawców, którzy oferują rakije własnej receptury. Lokalne alkohole mają głęboką tradycję . Najbardziej tradycyjnym winem jest Prošek. Jest to wino produkowane z suszonych winogron i dzięki temu jest słodsze. Jest ono dostępne we wszystkich lokalnych sklepach.

http://www.divingpag.com/pl/

Wyroby kuchni chorwackiej są niezwykle ciekawe i warto poświęcić temu tematowi chcoć chwilę podczas swojego urlopu. Zamiast wybierać produkt ogólnie nam znane trzeba koniecznie zasmakować chorwackich owoców morza, które uznawane są za najlepsze na świecie. Ośmiornice, ostrygi i oczywiście ryby. Przyżądzone na miejscu przes lokalnych kucharzy mogą być najlepszym kulinarnym wspomnieniem z wakacji.

Tradycyjnymi chorwackimi specjałami, jakie możemy napotkać na całej wyspie Pag i oczywiście w Metajnie, są między innymi: ajvar, maslinovo ulje (oliwa), czy pršut. Ajvar, to gęsty i ostry sos paprykowy, który wykonany jest w tradycyjnej recepturze z dodatkiem okolicznych ziół i przypraw. Idealnie komponuje się z pršutem, wieprzową szynką  suszoną i obtaczaną w morskiej soli. Oliwy chorwackie są znane i doceniane na całym świecie - z resztą jak podobne wyroby państw śródziemnomorkich.



Co jeszcze prócz kulinarnych wycieczek można robić podczas urlopu na wyspie Pag - opiszemy w kolejnym wpisie :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz