środa, 23 września 2015

Baranina na wyspie Pag. Czyli główny powód kulinarny, dla którego warto przyjechać do Chorwacji.

Nurkowanie to jedna z przyjemności jakich możemy doznać podczas urlopu na wyspie Pag. Nurkowanie i sport to jedno, ale po nurkowaniu możemy sobie urozmaicić czas na różne sposoby. Jednym z najbardziej przyjemnych i potrzebnych rzeczy po wysiłku fizycznym jest jedzenie, ale gdzie jak gdzie, ale na wyspie Pag, możemy przebierać w kulinarnych specjałach.

Jednym z najbardziej popularnych potraf w Chorwacji i na wyspie Pag, oczywiście też, jest baranina. Mięso owcze jest bardzo popularne na wyspie z powodu trudności w uprawie innych gatunków zwierząt. Wyspa Pag słynie z tak zwanego krajobrazu księżycowego. Oznacza to, że roślinność jest tutaj raczej niska, krępa i skarłowaciała. Mogłaby zatem nastąpić trudność w uprawie zwierząt takich jak krowy.

Baranina przygotowywana tradycyjnym sposobem, to proces, który zaczyna się od oskórowania zwierzęcia. Wyczyszczona baranina kładziona jest na liściach nad brzegiem morza. Zasolenie w Morzu Adriatyckim jest bardzo wysokie, więc na mięsie w tym czasie odkłada się sól w postaci kryształków i mięso kruszeje. Ostatnim etapem przygotowywania tradycyjnej baraniny jest pieczenie nad ogniem przez kilka godzin. Tak przyrządzone mięso jest skrajane na talerz i podawane z warzywami i świeżo wypiekanym pieczywem.


Jeśli spodobał Ci się opis jednej z najbardziej popularnej potrawy na Pagu, zapraszamy na tą piękną wyspę do miejscowości Metajna, gdzie będziesz mógł spróbować podobnych specjałów.

Pnad to na wyspie Pag będziesz mógł również ponurkować, o czym więcej będziesz mógł przeczytać >> TU

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz